Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cyril Svoboda by měl raději chodit kanály...

Nikdy jsem nevolila KDU-ČSL, ale vždy jsem měla silný vnitřní pocit, že tato strana do našeho politického systému patří. Ať již pro svou historii, či pro jistou umírněnost, která v mnoha případech dokázala korigovat radikálnost přicházející zleva, či zprava. Můj vztah k "lidovcům", chcete-li ke "křasťanským demokratům, byl však dlouhodobě poznamenán jistou mírou schizofrenie. Ač jsem z osobní zkušenosti znala prosté členy a příznivce KDU-ČSL bez výjimky jako skromné, slušné a nesmírně pracovité lidi, vedení této strany na mě takřka vždy působilo zcela opačně.

Snad u žádné politické strany, pokud pominu ČSSD za vlády Jiřího Paroubka, jsem neviděla tak velký rozdíl mezi jejími "normálními" členy a jejich vedení, než u KDU-ČSL za předsednictví Cyrila Svobody. Nevím čím to bylo, ale Cyril Svoboda na mě vždy působil krajně podezřele a nedůvěřivě. Můj vztah k němu nemusel být spravedlivý, každopádně mi vždy připadl lidově řečeno "vyčůraný" a sobecký. Dlouhodobě mám navíc silnou skepsi k lidem, kteří se lidem snaží vsugerovat, že jsou jediní spravedliví a myslí jen a pouze na jejich dobrou. Mnohdy se totiž v historii ukázalo, že tito "spravedliví" mysleli především sami na sebe...

O osudu KDU-ČSL jsem tak poprvé začala silně pochybovat ve chvíli, kdy se pan Svoboda opětovně ujal předsednické funkce ve straně a KDU-ČSL opustila řada členů, kteří odešli do TOP09. Nechápala jsem jak chce KDU-ČSL obnovit ztrácející důvěru občanů, když si do svého čela zvolila opětovně pana Svobodu. Bohužel pro KDU-ČSL, budoucnost mi dala během několika málo měsíců za pravdu. O KDU-ČSL se totiž v době předvolební kampaně mluvilo snad pouze dvakrát - když Cyril Svoboda "utekl" díky neseriózním průzkumům veřejného mínění České televize z Prahy do Královehradeckého kraje, ve druhém případě šlo o Svobodův spor o dům, v němž figuruje jak Jedličkův ústav, tak církevní charita Dům svaté rodiny. Ať již je pravda jakákoli, pokud se předseda křesťanskodemokratické strany soudí před volbami s církevní charitou a ústavem pro postižené, jde podle mého názoru o dost špatné předvolení PR.

Aby tomu pan Svoboda dodal korunu a definitivně pohřbil šance KDU-ČSL na vstup Poslanecké sněmovny, měnil ohledně sporu o dům neustále své názory. Z jeho kličkování však bylo i slepému jasné, že se boje o dům za cca 50 miliónů Kč nechce vzdát, přestože to poškozuje jak jeho osobně, tak celou stranu. Nakonec však na oko podlehl veřejnému tlaku a v dubnu, cca měsíc před parlamentními volbami prohlásil, že ve sporu již nebude pokračovat a svých údajných nároků se vzdává. Pěkné gesto, kterému však již stěží mohl někdo věřit...

KDU-ČSL nakonec nepřekročila nutnou 5% hranici, která je nutná ke vstupu do Sněmovny, Cyril Svoboda hned v den porážky podal demisi a stáhl se z politiky. Nedávno o sobě dal znovu slyšet nehorázným rozhovorem, v němž si nárokoval diplomatickou funkci v zahraničí, no a dnes vyšly v médiích texty o tom, že přestože několikrát slíbil, že ve sporu o dům pokračovat nebude, po volbách otočil a chce se s charitou dál soudit. To už nevydrželi jeho spolustraníci a vyzvali ho, aby svým jednáním nepoškozoval KDU-ČSL a pozastavil v ní své členství.

Není se jim vůbec co divit. Cyril Svoboda dovedl svou stranu k potupné porážce a i po svém odchodu z funkce dělá vše proto, aby KDU-ČSL neměla v budoucnu šanci na návrat. Pokud opravdu nechce KDU-ČSL definitivně zničit, udělal by nejlépe, kdyby se odebral do jím zmiňované vysněné diplomacie , nebo aby raději chodil kanály...

Autor: Veronika Vrecionová | sobota 7.8.2010 16:44 | karma článku: 47,72 | přečteno: 24932x
  • Další články autora

Veronika Vrecionová

ODS: "Když nemůžeš, tak přidej"

V uplynulých dnech se v médiích objevily informace o výzkumu veřejného mínění, který si údajně zadala ODS a jenž jí předpovídá drtivou porážku v krajských a senátních volbách. Nechám raději stranou to, zda výzkum opravdu existuje, či ne. I kdyby totiž nikdy nevznikl, celá ODS by za informace o jeho výsledcích měla médiím poděkovat.

17.8.2011 v 8:19 | Karma: 14,48 | Přečteno: 1259x | Politika

Veronika Vrecionová

Pozor, něco se děje. Dryml pouští Ratha k vodě...

Jak dnes informoval jeden celostátní deník, Vladimír Dryml pouští k vodě Davida Ratha. V reálu to znamená, že Vladimír Dryml opouští funkci "dozorce" nad Klaudiánovou nemocnicí v Mladé Boleslavi, do které ho před několika málo týdny dosadil hejtman Středočeského kraje David Rath. Pokud dochází k takto dramatickému rozchodu, můžeme si být jisti, že v případě dostavby pavilónů interny v nemocnici v Mladé Boleslavi, opravdu něco lidově řečeno "smrdí"...

21.4.2011 v 11:58 | Karma: 24,32 | Přečteno: 2024x | Politika

Veronika Vrecionová

Trvám na tom, že s bezpečnostní agenturou se vládnout nemá

Motto: "Výkonná rada nadále trvá na odchodu ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL a příbuznými subjekty, neboť současnou krizi vyvolalo propojení ABL s veřejnou mocí."

20.4.2011 v 9:34 | Karma: 11,97 | Přečteno: 1022x | Politika

Veronika Vrecionová

(NE)promyšlené řešení pro Domov seniorů v Panenských Břežanech

Uběhlo pouze několik málo měsíců od doby, kdy mělo dojít na základě rozhodnutí Krajského úřadu ke stěhování dětí z dětského domova v Pyšelech a máme zde nový, neméně kontroverzní, sociální návrh. Krajský úřad Středočeského kraje se rozhodl zrušit domov seniorů v Panenských Břežanech a nahradit ho expozicí, která by mapovala odboj za druhé světové války. V pátek 8. dubna jsem navštívila tento domov seniorů a setkala se zde s jeho ředitelem panem Černý.

14.4.2011 v 11:20 | Karma: 11,39 | Přečteno: 954x | Ostatní

Veronika Vrecionová

Pane prezidente, nehrajte to prosím s VV - ABL

Před prezidentskou volbou v roce 2008 jsem společně s mými známými cítila, že by ve chvíli, kdy mediální mainstream zcela nepokrytě protěžoval Klausova protikandidáta Jana Švejnara, měl zaznít i hlas opačný. Proto jsem s několika známými iniciovala vznik iniciativy akce VolímKlause.cz. Prostřednictvím ní podpořilo během velmi krátké doby prezidentskou kandidaturu Václava Klause desítky tisíc lidí, včetně řady významných osobnostní našeho kulturního a společenského života.

12.4.2011 v 16:58 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2068x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2380x
Senátorka za Mělnicko a Prahu-východ, starostka středočeské obce Přezletice, členka ODS, vdaná, 2 děti.


www.facebook.com/veronika.vrecionova

www.VERONIKA2010.cz