Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase budeme slýchat ty řeči o nestavění domů v záplavovém pásmu

Se zvyšující frekvencí povodní se v poslední době geometricky zvyšuje i počet těch, kteří o nich ví vše nejlépe a mají vždy nejlepší řešení. Nazývám je "experty na povodně" a z jejich argumentace se mi často ježí vlasy na hlavě, zvyšuje tep a hrne krev do očí. "Experty na povodně" můžete potkat všude. V autobuse, vlaku, obchodě, v práci, i mezi svými dobrými známými.

Největší počet  je jich však v anonymním prostředí internetu a v reálu v oblastech, kde záplavy nikdy nebyly a "experti na povodně" se domnívají, že ani být nemohou...Zřejmě proto mají při záplavách tito experti dost času na diskuse na internetu.

Jak zní nejčastější argumentace "expertů na povodně"?

1. "Zaplavení si za to mohou sami - neměli si stavět domy/kupovat byty v záplavovém pásmu".

2. "Zaplavení si za to mohou sami, jsou to hazardéři, kteří zůstávali na místě a nedbali výzev záchranářů a my teď z našich daní platíme hasiče a vrtulníky, které je odtamtud tahají..."

3. "Zaplavení na tom všem v pohodě vydělají, z našich daní jim budou vyplaceny obrovské finanční prostředky, za něž si koupí/postaví nové baráky, auta a dovolené u moře".

4." Na povodňové sbírky nemá cenu přispívat. Většinu z peněz které na ně přijdou, rozkradou společnosti, které je pořádají".

Ano, možná je 1% na výše uvedené argumentaci "expertů na záplavy" pravda. Problémem je, že protiargumenty jsou z mého pohledu v mnoha ohledech mnohem silnější.

K bodu 1.:

Pokud by se neměly obnovovat domy v záplavových oblastech, byl by dnes např. v centru Prahy jeden obrovský park. Demoličními četami by po posledních povodních v Praze byly zlikvidovány celé čtvrtě, včetně části Malé strany a Karlína. Stejně by dopadla centra dalších desítek měst po celé republice.

Výše uvedená argumentace je značně problematická i kvůli tomu, že při současných záplavách jsou často zaplavovány i rozlehlé oblasti, které se v úředních záplavových pásmech nevyskytují.

K bodu 2.:

Zcela jistě se během záplav vyskytne skupina lidí, která při evakuaci komplikuje svými sveřepými postoji zákrok záchranářů. Většinou však jde o starší generaci lidí, které se špatně vysvětluje, co se může stát, protože jsou s místem dlouhodobě citově svázáni a nechtějí ho za žádnou cenu opustit. Blížící nebezpečí si nepřipouštějí. Opravdových potížistů je pomálu.

K bodu 3.:

Pokud už se u nás podle výsledků voleb cca 50% voličů domáhá vyšší sociální solidarity, jsou záplavy jednou z oblastí, kde je jí opravdu zapotřebí. Představy "expertů na záplavy" o vyplácení miliónů na hlavu jsou však značně pomýlené a jsou absolutně mimo realitu. Paradoxem je i to, že mezi "experty na záplavy" se vyskytuje vysoké procento lidí, kteří před volbami volají po vyšší sociální solidaritě pro sebe, když však přijde na pomoc zaplaveným, jde podle nich o něco zcela jiného...

K bodu č.4.

U části české veřejnosti existuje představa, že všechny humanitární organizace jsou plné levičáků, kteří parazitují na vybraných penězích a potichu je rozkrádají. Možná je to v některých výjimečných případech i pravda. Nevím, vlastní zkušenost s tím nemám. Již řadu let důvěřuji Člověku v tísni a pokud vím, tak  funguje s jedněmi z nejmenších provozních nákladů na světě...V jeho čele se navíc pohybují osobnosti, kterým důvěřuji, takže pokud chcete přispět, můžete tak učinit zde.

Experti na povodně mají mnohem více svých  skvělých argumentů, kterými se snaží zlehčit neštěstí druhých. Výše uvedené vystihuje pouze minimum z toho, čím jsou schopni se při diskusi o povodních ohánět.

Jak jejich argumentaci změnit?

Nepřeji nikomu nic zlého, jsem však silně přesvědčena o tom, že "experti na povodně" by prodělali radikální názorový obrat, kdyby něco podobného postihlo je samotné...

 

 

Autor: Veronika Vrecionová | pondělí 9.8.2010 9:17 | karma článku: 20,01 | přečteno: 2523x
  • Další články autora

Veronika Vrecionová

ODS: "Když nemůžeš, tak přidej"

V uplynulých dnech se v médiích objevily informace o výzkumu veřejného mínění, který si údajně zadala ODS a jenž jí předpovídá drtivou porážku v krajských a senátních volbách. Nechám raději stranou to, zda výzkum opravdu existuje, či ne. I kdyby totiž nikdy nevznikl, celá ODS by za informace o jeho výsledcích měla médiím poděkovat.

17.8.2011 v 8:19 | Karma: 14,48 | Přečteno: 1259x | Politika

Veronika Vrecionová

Pozor, něco se děje. Dryml pouští Ratha k vodě...

Jak dnes informoval jeden celostátní deník, Vladimír Dryml pouští k vodě Davida Ratha. V reálu to znamená, že Vladimír Dryml opouští funkci "dozorce" nad Klaudiánovou nemocnicí v Mladé Boleslavi, do které ho před několika málo týdny dosadil hejtman Středočeského kraje David Rath. Pokud dochází k takto dramatickému rozchodu, můžeme si být jisti, že v případě dostavby pavilónů interny v nemocnici v Mladé Boleslavi, opravdu něco lidově řečeno "smrdí"...

21.4.2011 v 11:58 | Karma: 24,32 | Přečteno: 2024x | Politika

Veronika Vrecionová

Trvám na tom, že s bezpečnostní agenturou se vládnout nemá

Motto: "Výkonná rada nadále trvá na odchodu ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL a příbuznými subjekty, neboť současnou krizi vyvolalo propojení ABL s veřejnou mocí."

20.4.2011 v 9:34 | Karma: 11,97 | Přečteno: 1022x | Politika

Veronika Vrecionová

(NE)promyšlené řešení pro Domov seniorů v Panenských Břežanech

Uběhlo pouze několik málo měsíců od doby, kdy mělo dojít na základě rozhodnutí Krajského úřadu ke stěhování dětí z dětského domova v Pyšelech a máme zde nový, neméně kontroverzní, sociální návrh. Krajský úřad Středočeského kraje se rozhodl zrušit domov seniorů v Panenských Břežanech a nahradit ho expozicí, která by mapovala odboj za druhé světové války. V pátek 8. dubna jsem navštívila tento domov seniorů a setkala se zde s jeho ředitelem panem Černý.

14.4.2011 v 11:20 | Karma: 11,39 | Přečteno: 954x | Ostatní

Veronika Vrecionová

Pane prezidente, nehrajte to prosím s VV - ABL

Před prezidentskou volbou v roce 2008 jsem společně s mými známými cítila, že by ve chvíli, kdy mediální mainstream zcela nepokrytě protěžoval Klausova protikandidáta Jana Švejnara, měl zaznít i hlas opačný. Proto jsem s několika známými iniciovala vznik iniciativy akce VolímKlause.cz. Prostřednictvím ní podpořilo během velmi krátké doby prezidentskou kandidaturu Václava Klause desítky tisíc lidí, včetně řady významných osobnostní našeho kulturního a společenského života.

12.4.2011 v 16:58 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2068x | Politika

Veronika Vrecionová

Odchod Bárty nestačí, musí skončit celá ABL

Není ostuda si přiznat chybu. Doufám, že toho bude schopná i ODS a přizná si, že pokus o vládu s reprezentanty firmy ABL, kteří se maskovali za stranu Věci Veřejné, selhal. Během včerejška a dneška jsem obdržela desítky sms a emailů a s dalšími lidmi jsem mluvila přímo telefonicky. Ať již šlo o členy ODS, či občany z mého senátního obvodu, jejich názor byl bez výjimky stejný. Všichni do jednoho požadovali, aby ODS již dále nepůsobila ve vládě, v níž budou působit exponenti ABL - pánové Bárta, Dobeš a pan John.

8.4.2011 v 14:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 3234x | Politika

Veronika Vrecionová

David Rath si dělá apríl, alespoň tedy doufám...

Dnes je 1. dubna, "apríl", den, který je obecně znám jako den šprýmařů a žertů. Po svém se ho zřejmě rozhodl oslavit i známý milovník sarkasmu, ironie a drsného humoru David Rath. Již několik měsíců si dělá apríl z novinářů i občanů v souvislosti s výstavbou nového pavilonu interny v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.

1.4.2011 v 9:21 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1586x | Politika

Veronika Vrecionová

Milost pro Baštu je v pořádku. Máme právo chránit svůj majetek.

Je mi líto nevratných zdravotních následků, které způsobila střelba Karla Bašty na ujíždějící auto, v němž seděli zlodějíčci, kteří krátce před tím vykradli jeho kovošrot. Nic to však nemění na tom, že pan Bašta měl právo chránit svůj majetek a zlodějíčci ho neměli vykrádat. Prezident Klaus proto z mého pohledu rozhodl 100% správně, když se rozhodl udělit panu Baštovi milost.

31.3.2011 v 8:47 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1379x | Politika

Veronika Vrecionová

Není Dienstbier, jako Dienstbier...

Nedávno se mi do rukou dostalo poslední číslo Středočeského magazínu, který zdarma distribuuje do všech schránek Středočeský kraj. Od podzimu 2008 můžeme v každém čísle vidět pana hejtmana Ratha na fotografiích na návštěvě tu, či onde, jeho úsměvy, pracovitost, velkorysost i dobré srdce. Již dávno jsem se ale přestala rozčilovat nad tím, že pan hejtman David Rath je na každé druhé fotografii a dělá si za peníze kraje své self-promo. Pravda je navíc taková, že leckterý člen ODS by se choval ve funkci D.Ratha podobně. Tentokrát mi hnulo žlučí něco zcela jiného.

25.3.2011 v 13:35 | Karma: 30,20 | Přečteno: 2062x | Politika

Veronika Vrecionová

Ústavní soud není nekritizovatelná posvátná kráva

Nedávné šalamounské rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení/nezrušení balíků sociálních škrtů přijatých na podzim Nečasovou vládou znovu ukázalo nejen moc Ústavního soudu, ale i nepředvídatelnost jeho rozhodnutí. Jistou výhodou tohoto rozhodnutí je snad pouze fakt, že si média konečně začala výrazněji uvědomovat, že moc ÚS dlouhodobě v tichosti bobtná a stále častěji aktivisticky ovlivňuje dění v ČR.

23.3.2011 v 9:45 | Karma: 19,78 | Přečteno: 1086x | Politika

Veronika Vrecionová

ODS model 2011. Je co slavit?

Za několik málo týdnů si připomeneme dvacet let od založení Občanské demokratické strany. Strany, která se v devadesátých letech stala lídrem ekonomické a společenské transformace a stála u zrodu českého stranického systému. Je však co slavit? Ano, i ne.

20.3.2011 v 22:56 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1328x | Politika

Veronika Vrecionová

Hetman Rath si dělá z lidí legraci

Hejtman Středočeského kraje znovu ukázal, jak moc ho politika baví, a zároveň jak moc arogantní dovede být. Na sobotní večer svolal mimořádné zastupitelstvo Středočeského kraje, aby se nakonec nejednalo - koalice KSČM a ČSSD neschválila program mimořádného zastupitelstva a to bylo následně ukončeno. David Rath se skvěle pobavil tím, jak řadě lidí zkazil večer a odebral se k domovu.

30.1.2011 v 9:45 | Karma: 34,55 | Přečteno: 1595x | Politika

Veronika Vrecionová

Dopravní koncepce hejtmana Ratha aneb jak lidem ztížit život

Středočeský kraj vedený panem hejtmanem Rathem od počátku nového roku působí další vrásky na čele mnoha starostů, zastupitelů a zejména pracujících a studentů, kteří denně dojíždějí ze svých obcí ve Středočeském kraji za svou prací či za svým studiem veřejnou hromadnou dopravou.

24.1.2011 v 10:25 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1371x | Politika

Veronika Vrecionová

Petr Nečas: Podpořte v senátních volbách Veroniku Vrecionovou

Vážené voličky a važení voliči, rád bych vás touto cestou požádal o to, abyste v senátních volbách podpořili svým hlasem paní Ing. Veroniku Vrecionovou. Nečiním tak pouze proto,že kandiduje za stranu, jíž jsem předsedou, ale především proto, jakou práci doposud odvedla.

12.10.2010 v 0:15 | Karma: 5,27 | Přečteno: 710x | Politika

Veronika Vrecionová

Cyril Svoboda by měl raději chodit kanály...

Nikdy jsem nevolila KDU-ČSL, ale vždy jsem měla silný vnitřní pocit, že tato strana do našeho politického systému patří. Ať již pro svou historii, či pro jistou umírněnost, která v mnoha případech dokázala korigovat radikálnost přicházející zleva, či zprava. Můj vztah k "lidovcům", chcete-li ke "křasťanským demokratům, byl však dlouhodobě poznamenán jistou mírou schizofrenie. Ač jsem z osobní zkušenosti znala prosté členy a příznivce KDU-ČSL bez výjimky jako skromné, slušné a nesmírně pracovité lidi, vedení této strany na mě takřka vždy působilo zcela opačně.

7.8.2010 v 16:44 | Karma: 47,72 | Přečteno: 24932x | Politika

Veronika Vrecionová

Nebuďte doma, pojďte do kina. Do VeroKINA!

Máme rok 2010, ne 1990. Jen opravdu málokdo je zvědav na debatu s kandidujícím politikem. Lidé již mají jiné starosti, ale i radosti, než před cca 20 lety. Volební mítinky již dávno nefrčí...:-). I to je důvod, proč jsem v rámci své předvolební kampaně připravila šňůru filmových promítání po Mělnicku a Praze-východ. Když nechtějí voliči za kandidátem, půjdu jako kandidátka za voliči - tak je to podle mého názoru správné. Nechci z pohodového letního večera s dobrým českým filmem dělat předvolební mítink s dlouhými projevy a nacvičenými úsměvy. Nechci čepovat pivo za 2Kč a hopsat na normalizační hity 80. let. Chci se v příjemné atmosféře setkat s případnými voliči, krátce se jim představit a nechat je užít večera. I proto je tu VeroKINO - mobilní kino, s nímž vyrážím na turné po Mělnicku a Praze-východ. Program VeroKINA naleznete zde.

7.8.2010 v 11:03 | Karma: 5,16 | Přečteno: 593x | Ostatní

Veronika Vrecionová

Jak nouze naučila ČSSD šetřit...?

Médii probleskla první konkrétní zpráva o tom, jak se ČSSD chystá zalepit díru ve svém rozpočtu, která vznikla díky "pilné" práci bývalého manažera socialistických kampaní Jaroslava Tvrdíka. Zaplatit za jeho megalomanské a rozhazovačské chování mají mj. i zaměstnanci strany. Skvělá ukázka toho jak funguje, lépe řečeno nefunguje, politika nemyslící na budoucnost, vezoucí se na vlně populistického, iracionálního rozhazování a jaké jsou její důsledky. Dvě desítky zaměstnanců Lidového domu bude v následujících dnech díky Tvrdíkově "předvolební invenci" propuštěno, ti co zůstanou socialistům věrní, nedostanou třináctý plat.

27.7.2010 v 15:41 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2948x | Politika

Veronika Vrecionová

Hájily by elity Romana Polanského, kdyby šlo o jejich vlastní děti?

Řada světových osobností s nadšením přijala nedávné rozhodnutí švýcarského soudu, podle něhož nebude světoznámý filmový režisér Roman Polanski vydán do USA, kde je soudně stíhán pro třicetři let staré znásilnění třináctileté Samanthy Geimerové. Již v době Polanského zadržení vznikaly různé petice a prohlášení na jeho podporu, pod něž se podepisovaly světoznámé osobnosti - Bernardem-Henri Lévy začínaje, přes Milana Kunderu a Salmana Rushdieho, až po Jean-Luca Godarda, či Jane Birkinovou (hájící Polanského slovy: "Nevím, jaké jsou zákony, ale za Romana se postavím..."). Za Polanského se v době jeho zatčení stavěl např. i současný francouzský prezident Sarkozy, jeho kolega - francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Výrok švýcarského soudu o nevydání Polanského do USA dokonce uvítal slovy: "Jsem rozhodnutím nadšený..."

22.7.2010 v 9:03 | Karma: 42,35 | Přečteno: 7969x | Diskuse| Politika

Veronika Vrecionová

Radujme se z odchodu Paroubka, ne z krize ČSSD

Po volebním Pyrrhově vítězství se zdá, že ČSSD se nachází v hluboké krizi. Ta sice asi není tak silná, jako v roce 2005, co však není, může brzy být. Sociální demokraté budou mít na vnitrostranické půtky a řeže ještě takřka celý rok a z událostí z posledních dnů se dá vyčíst, že se "do toho" rozhodli jít opravdu na krev...Hašek vs. Sobotka, Urban vs. Rath, Hašek vs. Rath, Tvrdík vs. Dimun, Paroubek proti všem...O novém vedení totiž rozhodne až jejich sjezd na jaře příštího roku a zdá se, že z proklamovaného "bratrství" mezi českými socialisty nezůstalo zhola nic...

17.7.2010 v 11:18 | Karma: 30,67 | Přečteno: 2623x | Politika

Veronika Vrecionová

Paroubek: své ovečky kárám, u ostatních stínám hlavy

Pan předseda sociálních demokratů, známý to jestřáb jdoucí po každé jen trochu možné kořisti dnes pokáral slovně předsedu Sněmovny Miloslav Vlčka. Stalo se tak kvůli kauze zneužití dotace. Umím si živě představit, jak by vypadala situace, kdyby se nějaká taková „nelibá činnost“ objevila na nějakého člena z tábora politického soupeře.

14.4.2010 v 18:00 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1591x | Ostatní
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2380x
Senátorka za Mělnicko a Prahu-východ, starostka středočeské obce Přezletice, členka ODS, vdaná, 2 děti.


www.facebook.com/veronika.vrecionova

www.VERONIKA2010.cz