Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravní koncepce hejtmana Ratha aneb jak lidem ztížit život

Středočeský kraj vedený panem hejtmanem Rathem od počátku nového roku působí další vrásky na čele mnoha starostů, zastupitelů a zejména pracujících a studentů, kteří denně dojíždějí ze svých obcí ve Středočeském kraji za svou prací či za svým studiem veřejnou hromadnou dopravou.

Není sporu o tom, že je potřeba šetřit, otázkou však zůstává, kde a jak. Středočeský kraj pro letošek snížil dotace na zajištění dopravní obslužnosti o částku 180 mil. Kč. V současné době tak provádí krajský úřad kroky, které mají vést k vyřazení až dvaceti procent dosud krajem dotovaných autobusových spojů ze základní dopravní obslužnosti, což by ve většině případů znamenalo jejich zrušení, a to již od února 2011. Obce, kterých se to týká, se pochopitelně proti tomuto záměrů bouří. Původně se uvažovalo, že se zruší pouze spoje souběžné s železničními nebo spoje prakticky nevyužívané, opak je ovšem pravdou. Návrh, který kraj obcím předložil, se z velké části týkají totiž i spojů, které jsou z více než 50 % využívané a nejsou prodělečné a spojů, kterými cestují lidé do zaměstnání a studenti do škol. Jejichž zrušením by se tak jednoznačně obyvatelům podstatně snížila možnost dopravy do svých zaměstnání a za vzděláním.

Zároveň ale došlo ke změně tarifů a tím pádem k nárůstu cen jízdného integrované dopravy. S přihlédnutím k tomuto zdražení i odborníci tvrdí, že rozhodně není nutná tak rozsáhlá redukce krajem dotovaných dopravních linek. Například podle propočtů ROPID lze jednoznačně předpokládat, že zdražení přinese do systému Pražské integrované dopravy na území Středočeského kraje tak dostatečný výnos, aby z velké části pokrylo nárůst nákladů a úbytek dotace z rozpočtu Středočeského kraje.

Pan hejtman Rath chce sice možná šetřit (pokud mu tedy nechybí peníze na placení půjček, kterým kraj postupně zadlužuje), už ale neříká, jakou předpokládanou finanční úsporu toto jeho drastické opatření Středočeskému kraji přinese, a jak chce s uspořenými penězi naložit. Nejspíš je vloží do dalšího plnění svých předvolebních slibů, jakým je například projekt žákovské jízdné zdarma, který spolkne jen v tomto roce 100 mil. Kč.

Takovéto „úsporné opatření“ tedy rozhodně není dle mého soudu ani rozumné ani uvážené, je spíše kontraproduktivní. Znemožnit či zkomplikovat někomu přístup do jeho zaměstnání či ke vzdělání je přece nemyslitelné! A argument pana Ratha, že mají dotčení využívat alternativní způsob dopravy je naprosto irelevantní. Pokud pan hejtman nepředpokládá, že má každá druhá rodina v jeho kraji letadlo, či že v každé obci se nachází železničních zastávka, pak se nabízí jediná varianta alternativní dopravy, a to automobilová. Co se stane, až všichni ti, kdo se budou chtít dostat do svých zaměstnání a do svých škol, sednou do auta a vydají se na cestu směr Praha, to už pana hejtmana zajisté netrápí?! Neměla by být přece jen nejen v zájmu řešení dopravní situace nejen Středočeského kraje, která jistě panu Rathovi leží neskonale na srdci, ale i například v zájmu ochrany životního prostředí ta tendence opačná?

Autor: Veronika Vrecionová | pondělí 24.1.2011 10:25 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Veronika Vrecionová

ODS: "Když nemůžeš, tak přidej"

V uplynulých dnech se v médiích objevily informace o výzkumu veřejného mínění, který si údajně zadala ODS a jenž jí předpovídá drtivou porážku v krajských a senátních volbách. Nechám raději stranou to, zda výzkum opravdu existuje, či ne. I kdyby totiž nikdy nevznikl, celá ODS by za informace o jeho výsledcích měla médiím poděkovat.

17.8.2011 v 8:19 | Karma: 14,48 | Přečteno: 1259x | Politika

Veronika Vrecionová

Pozor, něco se děje. Dryml pouští Ratha k vodě...

Jak dnes informoval jeden celostátní deník, Vladimír Dryml pouští k vodě Davida Ratha. V reálu to znamená, že Vladimír Dryml opouští funkci "dozorce" nad Klaudiánovou nemocnicí v Mladé Boleslavi, do které ho před několika málo týdny dosadil hejtman Středočeského kraje David Rath. Pokud dochází k takto dramatickému rozchodu, můžeme si být jisti, že v případě dostavby pavilónů interny v nemocnici v Mladé Boleslavi, opravdu něco lidově řečeno "smrdí"...

21.4.2011 v 11:58 | Karma: 24,32 | Přečteno: 2024x | Politika

Veronika Vrecionová

Trvám na tom, že s bezpečnostní agenturou se vládnout nemá

Motto: "Výkonná rada nadále trvá na odchodu ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL a příbuznými subjekty, neboť současnou krizi vyvolalo propojení ABL s veřejnou mocí."

20.4.2011 v 9:34 | Karma: 11,97 | Přečteno: 1022x | Politika

Veronika Vrecionová

(NE)promyšlené řešení pro Domov seniorů v Panenských Břežanech

Uběhlo pouze několik málo měsíců od doby, kdy mělo dojít na základě rozhodnutí Krajského úřadu ke stěhování dětí z dětského domova v Pyšelech a máme zde nový, neméně kontroverzní, sociální návrh. Krajský úřad Středočeského kraje se rozhodl zrušit domov seniorů v Panenských Břežanech a nahradit ho expozicí, která by mapovala odboj za druhé světové války. V pátek 8. dubna jsem navštívila tento domov seniorů a setkala se zde s jeho ředitelem panem Černý.

14.4.2011 v 11:20 | Karma: 11,39 | Přečteno: 954x | Ostatní

Veronika Vrecionová

Pane prezidente, nehrajte to prosím s VV - ABL

Před prezidentskou volbou v roce 2008 jsem společně s mými známými cítila, že by ve chvíli, kdy mediální mainstream zcela nepokrytě protěžoval Klausova protikandidáta Jana Švejnara, měl zaznít i hlas opačný. Proto jsem s několika známými iniciovala vznik iniciativy akce VolímKlause.cz. Prostřednictvím ní podpořilo během velmi krátké doby prezidentskou kandidaturu Václava Klause desítky tisíc lidí, včetně řady významných osobnostní našeho kulturního a společenského života.

12.4.2011 v 16:58 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2068x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2380x
Senátorka za Mělnicko a Prahu-východ, starostka středočeské obce Přezletice, členka ODS, vdaná, 2 děti.


www.facebook.com/veronika.vrecionova

www.VERONIKA2010.cz