Pane prezidente, nehrajte to prosím s VV - ABL

12. 04. 2011 16:58:26
Před prezidentskou volbou v roce 2008 jsem společně s mými známými cítila, že by ve chvíli, kdy mediální mainstream zcela nepokrytě protěžoval Klausova protikandidáta Jana Švejnara, měl zaznít i hlas opačný. Proto jsem s několika známými iniciovala vznik iniciativy akce VolímKlause.cz. Prostřednictvím ní podpořilo během velmi krátké doby prezidentskou kandidaturu Václava Klause desítky tisíc lidí, včetně řady významných osobnostní našeho kulturního a společenského života.

Kdybych znovu stála před stejnou situací, nechovala bych se zřejmě jinak. Ani tři roky poté na české politické scéně nevidím mnoho osobností, které by mohli zastávat funkci prezidenta republiky lépe.

Přestože jsem ale v roce 2007 iniciovala akci na jeho znovuzvolení, neznamená to, že bych s Václavem Klausem vždy nekriticky souhlasila. Již tehdy jsem na řadu věcí neměla totožný názor. Stejně jako v současnosti nesdílím s panem prezidentem jeho názor na nastalou politickou krizi.

Na rozdíl od pana prezidenta příliš nevěřím na různé teorie spiknutí, které naznačují, že za událostmi stojí ten, či onen a byli plánovány tak, či onak. V politice se prostě stejně jako v běžném životě stává, že někdo zjistí, že se jeho názory posunuly, že se mu lépe komunikuje s někým jiným, či že již odmítá snášet autoritativní praktiky. Ano, nejsem naivní, samozřejmě vím, že rozhodovat mohou i peníze a slíbené funkce... Pokud je ale pravda pouze polovina toho, co se v poslední době zveřejnilo o Vítu Bártovi a vztahu mezi ABL a VV, či o praktikách uvnitř VV, nedivím se vůbec vzpouře „přeběhlíků“ v čele s Kristýnou Kočí. Spíše divím těm, kteří po všem co se okolo VV-ABL stalo, ještě v klubu VV setrvávají...

Přeběhlíci nejsou v politice žádnou novinkou. Již od prvních demokratických voleb po roce 1989 lidé ve větším, či menším počtu odcházeli, přicházeli, či procházeli různými poslaneckými kluby, či stranami. Pan prezident by si ostatně měl být vědom toho, že k jeho druhému zvolení došlo i díky tomu, že ho volili někteří lidé, jejichž strany nominovaly do prezidentské volby jeho protikandidáta, a že bez hlasů těchto „přeběhlíků“, by zvolen být vůbec nemusel. Můžeme se na přeběhlíky dívat, jak chceme, můžeme jim vyčítat, co chceme, ale zcela jistě bychom je neměli považovat za zákonodárce druhé kategorie.

Nechci navíc prezidenta tzv. „chytat za slovo“, ale byl to on sám, kdo těsně před volbami pro časopis Týden na otázku: „Jmenoval byste znovu vládu založenou na hlasech jednoho či několika přeběhlíků?“, odpověděl:

"O institutu přeběhlictví mělo smysl mluvit pouze v situaci stabilizované politické scény, kde visačka ODS, ČSSD, KDU-ČSL či KSČM byla visačkou jisté kvality, jasně definované identity. Dnes máme absolutně nové, neznámé strany, z nichž drtivá většina na institutu přeběhlictví přímo vznikla. Proto se mi zdá, že kdyby se náhodou do sněmovny dostala strana pana Johna a dva z jejích poslanců přestoupili jinam - k levici nebo k pravici -, nikdo z nás by jim to snad ani nemohl vytýkat, protože my od nich žádnou pravicovou nebo levicovou zakotvenost neočekáváme. Kam bude přebíhat ten či onen poslanec Věcí veřejných, je opravdu úplně jedno a já ani česká veřejnost to určitě nebudeme považovat za přeběhlictví."

Pan prezident podle mého názoru nemá žádný důvod, opovrhovat případnými přeběhlíky a přehlížet jejich hlas. Stejně tak nemá žádnou oporu v Ústavě ČR k tomu, aby odmítal z rukou Petra Nečase přijmout a akceptovat odvolání a demise ministrů za Věci veřejné.

Prezidentovo tvrzení, že nechce vládní řešení postavené na přeběhlících, stejně jako teze o spiknutí řízené zvenčí, či jeho obstrukce v případě odchodů ministrů za VV-ABL nahrávají Vítu Bártovi a dávají bohužel za pravdu prezidentovým kritikům.

Osobně doufám, že tuto souhru Václav Klaus s VV-ABL přestane hrát co nejdříve...Pokud ne, diskredituje svým neformálním spojenectvím s VV-ABL nejvíce sám sebe.


Anonymním diskuzím nefandím. V rámci svých časových možností jsem však s Vámi připravena diskutovat "tváří v tvář" na mém facebookovém profilu. Budu se těšit. Veronika

Autor: Veronika Vrecionová | úterý 12.4.2011 16:58 | karma článku: 24.49 | přečteno: 2068x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.85 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2380
Senátorka za Mělnicko a Prahu-východ, starostka středočeské obce Přezletice, členka ODS, vdaná, 2 děti. www.facebook.com/veronika.vrecionova www.VERONIKA2010.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...